Genom att hyra automater för mat och dryck går det lättare för de som arbetar på olika företag att kunna äta något litet när de känner sig trötta och sugna. I och med att tekniken blir allt bättre förändras även dessa automater och blir mer avancerade. Här gör vi en resa tillbaka i tiden för att se hur detta med automater började.

Historik

Redan på 1890-talet kom golvstående varuautomater till Sverige och från 1920-talet började affärsmän att montera dessa automater utanför sina butiker, på ytterväggarna. Då var de byggda i trälådor med någon slags hissverk och fack för varorna man kunde köpa. När man stoppade i tioöringar, ja du läste rätt. På den tiden räckte tioöringar långt. Man valde ett nummer och när man betalt tillräckligt för den varan man önskat, trillade den ner i en skåra. Vissa automater har än i dag den funktionen att varorna kommer ner i en skåra längst ner i apparaten. I dessa automater kunde man köpa frukt, godis, cigaretter, ja till och med strumpbyxor och kondomer. Med tiden kom det att utökas med varor, men i dag är det helt andra saker man kan köpa. Borta är strumpbyxorna, cigaretterna och kondomerna.

På den här tidens automater var det lätt att få varor utan att betala för dem. Man kunde använda polletter och även med lite fingerfärdighet var det lätt att pilla upp en lucka med ståltråd eller smala pinnar. Det som var bra med dessa varumaskiner var att man kunde köpa varor dygnet runt. Strumpbyxor, cigaretter och kondomer är bra exempel på sådana varor. På tidigt 1900-tal gick kvinnor ofta i tunna strumpbyxor och de gick lätt sönder, då var det perfekt att kunna köpa nya när inga affärer var öppna. Många rökte på den här tiden och affärerna stängde tidigt på kvällarna, så att det fanns cigaretter lättillgängligt var bra för rökare. Kondomer då, ja nöden har ingen lag. Vem visste vad som hände en lördagskväll? Kanske lusten blev för stor efter en danskväll, och då var det perfekt med en automat som sålde kondomer. Många kanske också blev generade av att gå in i affär och köpa. Det kändes nog bättre att ställa sig vid en mörk vägg vid en automat på kvällen.

Varumaskinernas utveckling

Sortimentet växte som sagt med tiden, och snart gick det att köpa ett stort urval av livsmedel dygnet om. Med tiden blev också automaterna kraftigare byggda i plåt och myntkastet blev mer avancerade så man inte kunde ta ut varor utan att betala. Men det behövdes personal som hela tiden fyllde på varor. Så någon vinst för butiksägarna blev det inte. Många gånger fick de arbeta många timmar per vecka för att få det att gå ihop.